Plat vedení podniku s 10ti miliony zaměstci a obratem 3,6 bil. Kč

8. 12. 2010 12:44:34
Vzbudím se do krásného bílého dne – bílá zem, bílá obloha a všude kolem bílá mlha. Mohl jsem si přispat, snídaně na výbornou, studijní program volný, co víc si přát. Zapnu internet a na domovské stránce zpráva: Politici si místo škrtů v lednu zřejmě přilepší o desítky tisíc. Kouknu do diskuze a dobrá ranní nálada je fuč.

O co jde? Na základě článku mohu pouze dedukovat, že snad má být senátem schválen zákon o snížení platů zákonodárců, že to letos kvůli vánočním svátkům nestihnou probrat a že skončí čtyřleté zamrazení a dočasné 4% snížení. Jejich plat se tedy bude standardně odvíjet od trojnásobku průměrné mzdy. Pokud měl být platový růst 4 roky zastaven, pak platy prostě povyskočí. Nikdo si to ovšem nedá do souvislosti se zamražením, ale vidí pouze nárůst, který je pro většinu občanů nedosažitelný. Zvlášť, pokud jsou články psány tak, aby poukazovaly pouze na ty nejvíc šokující věci. I my jsme Slované, i my si rádi zareptáme, musíme si však vybrat, jestli nás více těší zprávy bulvárního charakteru, nebo objektivní pravda.

Ono médium, na kterém jsem si zprávu přečetl, poukazovalo, že i přes to, že tu byla spousta slibů, jak si vláda platy sníží, není tomu tak. Ba naopak. Podle všeho se ale zákon projedná v lednu a od února nabude platnosti – tedy, politici si přilepší na jeden měsíc. Pojďme, lide český, moravský a slezský, a bijme je za to! Aby nad tím čtenář nemohl mávnout rukou, je dále stimulován názory z budoárů sněmovny, nemohu říci, že neopodstatněnými.

Mnoho účastníků diskuze pod článkem je toho názoru, že by měli občané dát jasně najevo, že se jim to nelíbí, skoro až vyzívají k revoluci, a polemizují nad přiměřeným ohodnocením za práci, o které mají zkreslenou představu. Proč by třeba noviny přinášely zprávy jako „Pan ministr vnitra seděl celé úterý ve své kanceláři a připravoval podklady pro výroční zprávu, a to dokonce čtyři hodiny přesčas!“ ? Nikdo by to nečetl. Proto se objevují pouze „perličky, na jejichž základě si lze těžko udělat představu, za co ty peníze ten ministr vlastně má. Co lidem rovněž vadí, je, že si politici svoje platy zvyšují sami. Je to snad jediná relevantní připomínka, i když se silným pozadím závisti. Kdo by tedy měl hodnotit politiky? Nejlépe samozřejmě lidé, kteří to de facto již dělají, tím, že volí svoje zástupce. Jenže hodnotitel a hodnocený jsou jednou osobou. Zde by mohl být prostor pro nezávislý orgán, případně pro rozšíření pravomocí některého stávajícího – prezident, ústavní soud, svaz maminek či spolek pro ochranu zvířat. Dle mého názoru by se platy nijak nesnížily, pokud by onen nezávislý hodnotitel skutečně nezávisle hodnotil, jen by vzrostly náklady na výplaty další instituci.

Kolik by tedy poslanci, senátoři, soudci a prezident měli brát? Přece tolik, co odpovídá jejich vzdělání, pracovnímu vytížení, náplni práce a odpovědnosti. Dále také nějaká motivační složka, aby nebyli tak snadno uplatitelní, a něco málo jako prostředky pro dobrou reprezentaci státu. Je to funkce speciální, má i speciální náklady. Počítejte a schválně, kolik vám vyjde?

P. S. Jaký je, prosím, rozdíl, mezi HDP a obratem podniku? Myslím na modelové úrovni. Děkuji

Autor: Martin Klíma | středa 8.12.2010 12:44 | karma článku: 10.47 | přečteno: 1167x

Další články blogera

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 622 | Diskuse

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 3300 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...