Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

… a proto jsou ženy hloupější než muži

Určitě se vám někdy stalo něco podobného. Čekáte na zastávce, pohled blba do blba a najednou si všimnete, že před vámi někdo stojí, otvírá pusu, a tak jej začnete poslouchat.

To se stalo i mně. Protože vypadal slušně, ani jsem nezačal odvracet hlavu. Ten člověk mi položil otázku: „Víte, proč jsou ženy hloupější než muži?“ Čekal jsem vtípek, ale pán svou myšlenku začal rozvíjet. Že prý bych na to přišel sám, ale že mi to objasní. Ženy se totiž upínají na to, že jsou rodičky – dárkyně života, starají se o domácnost, o děti, o jídlo, o prádlo atd., kdežto muž pozoruje hvězdy a vidí tak mnohem dál. Ženy si tedy celý svůj život prožijí pouze na povrchu, ale muž, muž se neomezuje, a proto jsou ženy hloupější než muži.

 

No, čekal jsem všechno, jen tohle ne. Přijela šalina a pán zvedl tašku. Nastoupili jsme sice společně, ale on se vydal k jedinému volnému místu v obsazené části, takže jsem se ho už nezeptal, jak to myslel.

 

Zrovna v období, kdy jsem sledoval různé diskuze a pořady věnované emancipaci, feminismu a generové problematice a kdy jsem našel své stanovisko v rovnosti příležitostí, respektování biologických odlišností, dialogu a toleranci vůbec, mi to tak nějak vrtalo hlavou. Říct si, že to je pomatenec, co neví která bije, je strašně snadné. Zařadit ho mezi radikální šovinisty … na to nevypadal. Snad jen možnost zhrzený muž, kterému nevychází vztah, mi připadala schůdná. Nevím proč, rozhodl jsem se najít v tom alespoň jedeno kladné, hlubší,  řešení.

 

Dva vesmíry, jeden na povrchu a do detailů prozkoumaný, druhý vzdálený, fantastický, ale nedosažitelný. Krátký široký, dlouhý úzký – i při těchto rozměrech může být výsledná plocha stejná, stejně jako si ženy všimnou každé maličkosti a muži staví továrny. Nic nového pod sluncem, obě pohlaví mají stejný mozek, pouze jej jinak využívají. Má snaha najít takový náhled na věc, který by se dal zakončit slovy z nadpisu a zároveň nebyl nijak hanlivě zamýšlen, neuhasla.

 

A konečně myšlenka, kdy milý pán zůstává milým pánem. Použiji Platónovo podobenství o jeskyni. Pokud budete izolováni na jednom místě, budete se zabývat věcmi, které jsou vám dostupné. Jestliže k tomu navíc od malička povedou, dokonce i mínění lidí kolem vás bude stejné, ztratíte zájem jít se podívat, co je venku. Žádná motivace jít dál a začít „pozorovat hvězdy“. Prostě zůstat doma, krmit děti, uklízet a přikládat na oheň. Nechci se zabývat tím, proč to tak bylo v minulosti, myslím ale, že dnes to již není nutné a mrzí mě, když zjišťuji kolik lidí si stále myslí opak a jak je žena za sporákem, i přes více než stoletou tradici emancipace u nás, stále zažitý model. Pokud si  ji totiž upneme ke sporáku, můžeme si dále jen říkat: „ … a proto jsou ženy hloupější než muži“. Poněkud krkolomná myšlenková konstrukce, já vím. Když si to tak spisuju, nemyslím, že by se mě onen muž snažil upozornit na přetrvávající přištípávání křídel ženám.

 

Teď jsem měl v úmyslu napsat, jak by bylo fajn, kdyby takovéto názory, co nejrychleji vymizely, a že mě těší, že i přes jisté nedostatky patříme k nejrovnějším národům (dříve jsem se totiž setkal se článkem, kde jsme byli 2. na světě).  Bohužel, podle průzkumu Světového ekonomického fóra z 19. 1. 2011 je to až 65. místo ze 134 zemí.  I když např. takový faktor, jako je srovnání procenta zastoupení žen v politice, se mi zdá naprosto scestný, protože hned pod ním by mohl být podobný ukazatel – zastoupení mužů v mateřských školách, za pokladnami nebo s lopatou (konkrétně pro tuto oblast jsem se nikdy nesetkal s tím, že by feministky žádaly stanovení kvót). Doufám, že ono srovnání proběhne přirozeně v dohledné době, že tu nebudeme příliš přihlížet na zahraniční modely a rovnat se tu podle Francouzů, Italů či Norů a hlavně, že zapojíme rozum.

 

http://www.youtube.com/watch?v=E4XXItJYFKA

Autor: Martin Klíma | čtvrtek 24.2.2011 10:35 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1811x
  • Další články autora

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma: 37,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Společnost zkratovaná internetem

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

6.1.2020 v 7:22 | Karma: 14,49 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Řidič na přechodu srazil a usmrtil děvčátko. Hádejte, kolik let za to dostal ...

Člověk je přirozeně zvídavý tvor. Není se tedy čemu divit, že vám teď právě vrtá hlavou, jaká je trestní sazba za něco takového jako usmrcení chodce na přechodu. Myslíte, že se do trestu promítá, že se jednalo o dítě?

30.9.2019 v 6:46 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Letní tipy na cestování v MHD pro dámy

Hromadná doprava skrývá mnohé nástrahy a nebezpečí. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou dámy, a právě ty bych chtěl upozornit na věci, které je možná vůbec nenapadly. Pánové se jistě také rádi něco dozvědí.

17.7.2019 v 6:33 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6519x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik