Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanoušci KSČM

Po znovuotevření otázky zrušení Komunistické strany Čech a Moravy, jejímž účelem je dle mého názoru buď zbavení se konkurence nebo posílení vlivu ČSSD, se stále častěji setkávám s názory z řad lidu, které za touto stranou naopak stojí. A dost často stojí za to.

Třešněimage.google.com

Minulý týden byla na Náměšť náhradní autobusová doprava. Pan řidič měl puštěné rádio, kde právě probíhala posluchačská anketa na téma něco ve smyslu „Co nám komunismus vzal a co nám dal“. Nepamatuji se přesně, nepamatuji si přesně ani odpověď, jejíž znění bylo v duchu: Všichni ve vládě kradou a měli by odejít – zlatí komunisti.

Docela mě potěšilo, že i v celkem hodně komerčním rádiu nechávají prostor pro různé úhly pohledu. Co mě ale překvapilo, zarazilo, možná až vyděsilo, bylo to, když pán dvě sedadla přede mnou začal tleskat. Chápu jeho radost ze shody vlastního názoru a názoru respondenta, rozhodně mu jej nechci brát ani nikterak hanět – mimochodem, v demokratické společnosti na to má právo, ale ty argumenty, kterými jej podpíral v diskusi s paní, jež se v ním dala do řeči? Hanba mluvit.

S tím, že není práce, mohu jenom souhlasit. Sice v mnoha případech, co pozoruju ve svém okolí, práce není především v místě bydliště. A co s tím? Porovnat si priority a buď se s tím smířit a zařídit se podle toho, nebo se zvednout, přestěhovat se či rekvalifikovat. Ach, jak to bolí. To se mi to kecá, když nemám žádné závazky. Ale. Například, včera v šalině. Mezi plakáty byly zastrčené lístky s inzerátem: Je mi 33 let, nejsem vyučený, jsem ale schopný dělat mnoho profesí. S nabídkami zaměstnání volejte na tel. … Všechno špatně, včetně naskenované pasovky. Malé, bez formátování, žádné předchozí zkušenosti, nic, co by mohlo zaujmout. Přesto inzerující muž pochopil a chopil se toho, i když nevím, jestli za úplně správný konec. Kdyby se to objevilo na Facebooku, lajknul bych to a popřál hodně štěstí.

Aktivní hledání práce pán z autobusu nezmiňoval. Těžko říct, proč. Možná potřeboval víc vylít svou zlobu, možná si to právě kvůli závazkům nepřipouštěl. Hmmm, osobně taky moc nemám rád změny. V čem měl pravdu, že s malým počtem volných míst a velkým množstvím volné pracovní síly se snižuje úcta k žadateli o práci. Na první pohled se to nezdá, protože personalistky v tom umí chodit – no tak, dívejte se jim do očí! – ale potom, co jsem prošel několika pracovními pohovory, nabyl jsem dojmu, že jsem stejně jen pouhé číslo a mnohdy nestojím firmě ani za to, aby mi napsala, že vzali někoho jiného a nemám si dělat naděje.

Ano, i zdravotnictví je špatné a rovněž se mi nepozdává nechat si strhávat peníze z platu a pak ještě cosi hradit. Nemyslím si však, že to vyžaduje změnu na státní úrovni. Dostačující by byla změna zdravotnictví. On s tím prostě dlouho nikdo nic kloudného nedělal. Na druhou stranu, rudý posuv by zajistil, že nedojde k řešení problému stylem "Rádoby řízená rozkrádačka a soukromníci, čiňte se". Už jen proto, že soukromníci by nebyli.

Co jsem třeba vůbec nepochopil, proč si onen pán myslí, že když se teď ve vládě krade, že by to s příchodem, resp. návratem, komunismu zmizelo. Zmizeli by jen novináři, kteří by se rýpali v majetkových poměrech správců státu, možná by se jim jen změnila náplň práce a začali by místo bulvární špíny smýšlet propagandistické ódy.  Změní se režim, ale místo a lidi zůstanou. Dokonce i čas bude kontinuálně navazovat. Nejde totiž ani tak o lidi ve vládě, jako spíš ve státě. Jsme to konec konců my, z koho se vláda vybírá a kdo ji vybírá.

Je strašně pohodlné žít v Potěmkinově vesnici – všechno mám (fronty na banány jsem nezažil, ale z rozhovoru vyplynulo, že to nebylo tak strašné), včetně práce, jež mi najde stát, nic moc nemusím, protože mnohdy ani nemůžu. Domácí turistika bude vzkvétat, protože zahraniční odpadne. Stačí držet hubu a krok a držet se. Snad mi dovolí i studovat, i mým dětem, protože pro ně chci to nejlepší, i když hloupím se lépe vládne, protože (si) udělají méně problémů. Zodpovědnost minimální, případně uměle vytvořená, aby byla alespoň nějaká motivační složka. Všichni si budou spokojeně třást rukou, jak si to hezky naplánovali. Budu pracovat pro stát, pro společnost a sobě si budu hrabat bokem. Kvůli lenosti se vzdám svobody. Rozhodovat za mě budou jiní, ale ponesou i zodpovědnost, se kterou se někteří ani po 21 letech nesmířili. Já sice také vidím spoustu problémů v naší Středo(evropské)zemi, jen pořád doufám v krok vpřed a ne dva kroky vzad.

Autor: Martin Klíma | středa 27.7.2011 12:57 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma: 37,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Společnost zkratovaná internetem

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

6.1.2020 v 7:22 | Karma: 14,49 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Řidič na přechodu srazil a usmrtil děvčátko. Hádejte, kolik let za to dostal ...

Člověk je přirozeně zvídavý tvor. Není se tedy čemu divit, že vám teď právě vrtá hlavou, jaká je trestní sazba za něco takového jako usmrcení chodce na přechodu. Myslíte, že se do trestu promítá, že se jednalo o dítě?

30.9.2019 v 6:46 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Letní tipy na cestování v MHD pro dámy

Hromadná doprava skrývá mnohé nástrahy a nebezpečí. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou dámy, a právě ty bych chtěl upozornit na věci, které je možná vůbec nenapadly. Pánové se jistě také rádi něco dozvědí.

17.7.2019 v 6:33 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6519x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik