Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řezník, svoboda a zodpovědnost

Proběhl slavík. Stále ta stejná šaráda ojíněná opět stejným způsobem. Opět nastrojení lidé jako vždy v dobré náladě. Opět hlavní vysílací čas. Při pohledu z mé bubliny je zájem lidí uměle vytvářen, ale ani tato manipulace už nemá účinek jako dřív. Slavík se přejedl. Máme Hvězdy a Talenty. Product placement zatím funguje. A najednou Řezník.

Porcování medvědacs.wikipedia.org

Narazil jsem na něj na internetu už před nějakou dobou. Musím říct, že to, čemu se říká flow, tzn. jak to šlape, má dobré. Texty jsou v mnoha ohledech kýčovité. Objevují se hesla, která bych čekal vyškrábaná ve zdi na veřejném záchodku. Na druhou stranu, ano, umí je poskládat. I když úroveň jazyka je typická pro dlaždiče (omlouvám se dlaždičům, kteří nacházejí zalíbení v krásách češtiny). Tolik k formě. Obsah je undergroundový. Provokující, nelibí, hnusný a špinavý. Tak to ale autor chtěl. Zákon se zmiňuje o propagaci nenávisti, xenofobii, násilí atd., tedy o věcech, které Řezník do svých textů zahrnuje. Nikdy jsem si ale nevšiml, že by k tomu texty měly vybízet. Jsou psány formou vyprávění – popisu. Někomu se to může zdát za hranicí, ale spíše za hranicí vkusu, ne zákona. Veškerá média by totiž musela být posuzována stejně.  Také píší o vraždách, znásilněních apod. Kontext a odezvu Řezníkovy fanouškovské základny pro nedostatek informací raději komentovat nebudu. Každý si může obrázek udělat sám.

Jak jsem psal, obsah je undergroundový. Naprosto nechápu naivitu autora, který s tím, co dělá, hledá v anketě Český slavík uznání. Proboha proč? Pokud je až tak nad věcí, měla by se u něj projevit soudnost. Underground patří do zahuleného klubu, ne vedle sladkých popíkářů, kde i vítězové v kategorii rock prostě hrají pop na elektrickou kytaru. Úspěch v takové soutěži by pana Řezníka neměl vůbec těšit (pokud mu peníze nezačaly vonět víc, než ideje).

Ale pak je tu svoboda. Naprosto vůbec nechápu hysterii kolem jeho vyřazení ze soutěže. Řezník si může v mezích zákona psát, co chce, může se přihlásit do Slavíka, pokud chce, může jít na procházku do lesa, pokud bude chtít. Na co se zapomíná, že i pořadatel se může svobodně rozhodnout, a co víc, může se zodpovědně rozhodnout nepodporovat někoho, o kom si myslí, že může mít špatný vliv na děti, mládež, babičky a dědečky, maminky na mateřské nebo na švadleny ze Zlínského kraje. Pořadatel se tak rozhodnul svobodně i podle zákona. Jeho nevýhodou je, že to není umělec, jedna desetimiliontina naší demokracie, ale zlá, špatná a prohnilá korporace. Většina zpráv celou věc popisuje z pohledu jedince, jakýsi pohled shora mi chybí, nebo mi na něm vadí pochlebovačný tón v současné době tolik oblíbený. Proč se také čertit, když účastník soutěže souhlasil s tím, že má pořadatel právo měnit pravidla a má poslední slovo. A souhlasili i ti, co proti vyřazení Řezníka vystoupili.

Jak jsem se bavil včera se zpěvákem skupiny Fried Ace, je sice hezké vystoupit proti vyřazení interpreta ze soutěže (i když to bylo v rámci pravidel), na druhou stranu, je dobré postavit se za někoho, jehož dílo je možná zajímavé, ale rozhodně ne kvalitní? Cech svobodných Řezníků si přece může svobodně psát, měl by ale také přijmout důsledky a zodpovědnost. Je přirozené, že negativní obsah přináší negativní ohlas. Není tedy třeba bránit svobodu tak zapáleně, a především jednostranně, a ukázat tak svoji zaslepenost.

Řezník na všem samozřejmě vydělal, i když plakal lamači dívčích srdcí Johnymu Machette  na rameni, že mu uplavalo 100 000 kapříků (jak chrabrý to čin). Tak rozsáhlá reklama, ke které se svým příspěvkem na blog samozřejmě přidávám, by stála daleko víc a jistě mu i daleko víc přinese.

Autor: Martin Klíma | pátek 6.12.2013 10:49 | karma článku: 12,73 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma: 37,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Společnost zkratovaná internetem

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

6.1.2020 v 7:22 | Karma: 14,49 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Řidič na přechodu srazil a usmrtil děvčátko. Hádejte, kolik let za to dostal ...

Člověk je přirozeně zvídavý tvor. Není se tedy čemu divit, že vám teď právě vrtá hlavou, jaká je trestní sazba za něco takového jako usmrcení chodce na přechodu. Myslíte, že se do trestu promítá, že se jednalo o dítě?

30.9.2019 v 6:46 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Letní tipy na cestování v MHD pro dámy

Hromadná doprava skrývá mnohé nástrahy a nebezpečí. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou dámy, a právě ty bych chtěl upozornit na věci, které je možná vůbec nenapadly. Pánové se jistě také rádi něco dozvědí.

17.7.2019 v 6:33 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6519x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik