Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Módní značka Svastika

Celou neděli jsem na Českém rozhlasu Plus poslouchal pána od policie, jak se vyjadřuje k posprejovaným kavárnám sítě Hatefree. Nemalou důležitost přikládal symbolům, které tam sprejři zanechaly. Jsou opravdu tak důležité?

Již nějakou dobu pozoruju krizi undergroundu. Takového toho „echt“ undergroundu. Malé děti chodí po ulici s čírem na hlavě. Tetování už nemají jen trestanci, námořníci a prostitutky. EMO bylo mainstream sotva se objevilo. Když se chcete jó odlišit, musíte sáhnout ke koženým kiltům plných hřebů a blackmetalovému make-upu. Mám ale obavu, že tenhle outfit znásilní módní průmysl hned příští sezónu. Protože mainstream potřebuje stále nové nápady a inspiraci, aby mohl krmit své konzumenty, cokoli originálního vymyslíte, to dříve či později převezme. V souvislosti s útoky na hatefree kavárny mě napadlo, že by se tento jev dal využít. Mohl by vzít vítr z plachet všem uctívačům pravé ruky (nemám na mysli samohanu).

Když se chcete řadit k neonacistům po vizuální stránce, stačí se řídit několika pravidly. Účes je vcelku jasný – krátké vlasy. Hodně krátké vlasy. Tak trošku, abyste si mohli hrát na vojáky. Tak trošku, aby vás nikdo necasnoval za páčo, až se budete mydlit na Václaváku. Taky chodíte v černé. To proto, že to chlap snáze pochopí – přece jen taková broskvová se maskulinnímu mozku špatně definuje, a taky proto, že černá nemá odstíny. Všichni v černé jsou v černé. Vypadají stejně. Špatně se od sebe rozeznávají. Má to jednu výhodu – když vás bude někdo chtít obvinit, že házíte zápalné lahve, ukážete na sto dalších, kteří to rovněž mohli být. A taky nejste vidět ve tmě. Modely nepodléhají sezónním trendům. Jednoduchá černá bunda nebo černá mikina s kapucí, rifle nebo kapsáče a nějaké pevnější boty černé či jinak neutrální barvy. Nesmí chybět šátek kolem krku, který se dá natáhnout na obličej. Většinou černobílý.

Nyní se dostáváme k jádru myšlenky. Kromě toho, že na sobě máte model s výše uvedenými parametry, je fajn, když spadá pod některou z oblíbených značek. Často sportovních značek spjatých s boxem. Z těch nejznámějších je to třeba  Lonsdale,  Thor Steinar, Everlast… Značek je víc. Některé z nich rády do potisků komponují různou nacistickou symboliku (viz http://zpravy.idnes.cz/neonaciste-v-cesku-snadno-koupi-to-prave-obleceni-f7q-/domaci.aspx?c=A061006_150831_krimi_pei). Nášivky apod. vynechám. Pokud jste si všimli, po ulicích chodí stále víc řadových občanů ve značce Lonsdale, která k nám proniká. Docela často královny fitness. A stejně jako mě by nelákalo nosit číro, kdybych chtěl rebelovat, protože ho má prostě každý druhý, myslím, že za nedlouho přestane být tato značka mezi neonacisty oblíbená.

Pokud to tak bude, není tedy nic jednoduššího, než nacisticky zabarvené symboly přestat tabuizovat, vytáhnout je na světlo a dát jim jiné souvislosti. Stejně jako si Harry Potter představil pavouka na kolečkových bruslích, aby se ho nebál, představte si módní značku Svastika, která by měla, logicky, jako logo svastiku. Nemyslím si, že by na svastiku měl někdo koupená práva, takže by to nemusel být problém. Mladý rebel přece nebude po zdech kreslit obrázky, které má jeho babička na noční košili a jeho sestra na růžovém tričku… A navíc, už se to jednou nosilo, jak se můžete přesvědčit ve článku "Neuvěříte, kde všude byl před válkou vidět hákový kříž" v Reflexu.

Proč ale zůstávat u módních značek a nevytáhnout toho na světlo o něco víc? Společnost se stále nevyrovnala s některými ranami z druhé světové války. Mám na mysli zejména stopy nacistické ideologie. Skoro nikdo tady neví, co je to hakenkreuz a  kde se vzal. Že se jedná o jednu z mnoha variant symbolu slunce používaného slovanskými a dalšími východními kulturami. Že zvedání pravé ruky na pozdrav nacisti ukradli Římanům asi není tak překvapující. Co mě ale třeba překvapuje je, že se v některý diskusích neustále objevují hesla jako „Smrt Židům“. Proč!? Protože to někdo před 80ti lety chytil a nyní to stále ještě někdo papouškuje? Vždyť dnešní společnost řeší naprosto jiné problémy a hledat nepřátele mezi Židy přinejmenším není vůbec namístě. Už jenom to, že po Židech měli přijít na řadu Slované. Schválně, kolik Židů znáte? A když už je znáte, je to někdo, kdo je tak špatný, že si nezaslouží žít? Ví vůbec průměrný neonacista, kdo je to Žid?  A jak se staví k muslimům, kteří v Německu také vykřikovali hesla  „smrt Židům“ a „Adolf Hitler“? (Viz slova pana Okamury nebo video IVČRN Praha, u kterých je třeba fakta ověřovat, ale o které se často xenofóbové opírají).  Je to stejně absurdní jako psát po stěnách 88. Asi někomu připadá atraktivní, že se jedná o kódové označení pozdravu „heil Hitler“. Ano, šifry jsou svým způsobem vzrušující. Ale asi bych mezi své oblíbené řadil jinou, než zrovna tu, která v sobě skrývá pozdrav někomu, kdo prohrál válku, spáchal sebevraždu, aby se vyhnul zodpovědnosti, a je autorem nejnudnější knihy, kterou jsem kdy četl. A takovýchto nesmyslných paradoxů by se našlo určitě víc. Přebírat hodnoty z ideologie, která je 100 let stará, se příliš neliší od prosazování práva Šaría muslimskými extremisty v demokratických zemích. Je to skoro to samé jako vysazovat přesličky a chovat dinosaury.

Myslím, že v tomto u nás vzdělávací systém selhává. Moderní dějiny se totiž zpravidla vyučují ke konci školního roku, a tam se už každý vidí na dovolené. Navíc snůška letopočtů bez souvislostí a hlavně kritického rozboru idejí nemůže nikoho oslovit. Pak mezi námi chodí lidé s pokřivenými představami a hodnotami, kteří se nestydí násilím prosazovat nesmyslné neonacistické postoje. Jak se musí cítit dědečci a babičky, kteří málem zemřeli v koncentračním táboře a kteří tam nechali své rodiny a blízké, když se jim někdo snaží namluvit, že holocaust nikdy nebyl? Tady bych poprosil lidi zodpovědné za školní osnovy, aby navýšili hodinovou dotaci pro toto téma a přidali nějaké to promítání a workshop. Já jdu zatím vyšívat zelenou svastiku na žlutou košili – třeba se to chytne.

Nasprejované symboly:

14/88 - 14 značí 14 slov v anglické větě, která se dá přeložit jako "braňme bílou rasu a budoucnost bílých dětí", 88 značí "heil Hitler"

GNLS - Good Night Left Side - po pravdě moc nevím. Doslova "Dobrou noc levá strano". Měla by to být neonacistická reakce na antifašistické hnutí GNWP, tedy "Good Night White Pride" (dobrou noc, bílá pýcho)

Autor: Martin Klíma | pondělí 25.4.2016 21:56 | karma článku: 13,67 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma: 37,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Společnost zkratovaná internetem

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

6.1.2020 v 7:22 | Karma: 14,49 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Řidič na přechodu srazil a usmrtil děvčátko. Hádejte, kolik let za to dostal ...

Člověk je přirozeně zvídavý tvor. Není se tedy čemu divit, že vám teď právě vrtá hlavou, jaká je trestní sazba za něco takového jako usmrcení chodce na přechodu. Myslíte, že se do trestu promítá, že se jednalo o dítě?

30.9.2019 v 6:46 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Letní tipy na cestování v MHD pro dámy

Hromadná doprava skrývá mnohé nástrahy a nebezpečí. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou dámy, a právě ty bych chtěl upozornit na věci, které je možná vůbec nenapadly. Pánové se jistě také rádi něco dozvědí.

17.7.2019 v 6:33 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6519x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik