Dezinformační meme pro Zemana

7. 02. 2018 20:35:08
Jeden by si myslel, že s nástupem internetu budou informace dostupnější, a tím pádem lidé informovanější. Bohužel, není to tak snadné. Šíření bludů má na internetu nemalé zastoupení.

Meme [mím] je podle evoluční biologie základní jednotka informace. Nuda, co? Už jistě zavíráte okno prohlížeče. Chyba! Internetový mím, o kterém se budeme bavit, je často velmi zábavný. Je to obrázek se sarkastickým, ironickým či jinak vtipným textem nebo krátký komix. Může být i moralizující nebo výchovný. Vtipné obrázky z novin komentující aktuální dění jsou typickým příkladem, se kterým se setkal snad každý.

Internetový mím vytvářejí uživatelé internetu, a sdílí jej se svým okolím - kolovací maily, na Facebooku přátelům, ve skupinách, na stránkách ... Úspěšný mím - stejně jako v evoluční biologii, je ten, který je nejvíc nakopírován, potažmo sdílen. Takový je pak označen za virál. A každý tvůrce mímek by chtěl stvořit virál, který se internetem šíří sám bez aktivity autora. Mezi tvůrce se řadí mimo jiné i lidi z politického marketingu nebo podporovači té či oné strany. A ti velmi stojí o vytvoření virálu.

Než se rozepíšu dál, musím uvést, že vycházím ze své velmi specifické internetové bubliny. Skutečnost může být jiná. Klidně ještě horší.

Ze všech možných sociálních sítí používám jen Facebook, proto se dál budu věnovat jemu, a to pouze z pohledu z mé bubliny, tzn. co vidím nasdílené u svých přátel nebo na Facebookových stránkách, které navštívím.

Moje FB bublina není vůbec typická. Počet vysokoškoláků mezi mými přáteli je vyšší než jejich zastoupení ve společnosti, vyučených zase výrazně méně. Naprostá většina jsou mí vrstevníci. Podle povolebních statistik jsou to zejména voliči Drahoše. Sleduju stránky především zpravodajské nebo s vědeckými tématy. Zábavné stránky neodebírám, a když, tak jsou velmi specifické. Třeba Elektrikářské kuriozity, 9GAG Geek, Odpozorováno v Česku. Nebo moje super mega kůl vtipná stránka Skupina anonymních facebookoholiků.

Typická FB stránka se zábavným obsahem - taková, kterou potkávám a kterou řadím mezi nejrozšířenější, se jmenuje např. Najde se 50 000 fanoušků Kolalokovy limonády? Název jsem si vymyslel. Ne, že si jej zaregistrujete (smích). Obsah sdílí často. Často ve větších dávkách. Podstatnou část tvoří mímky. Tyto stránky mají obvykle desítky tisíc odběratelů, i když je velmi pravděpodobné, že se jejich okruhy prolínají.

Obsah stránek stojí na několika pilířích, které společně cílí na jednoduché emoce - roztomilost (koťátka, štěňátka, malé děti, srdíčkové citáty...), strach (imigranti, bezohlední řidiči...) a nenávist ("tento mladý muž okradl a zbil v parku v Praze babičku",...). Občas mám pocit, že si facebookové komunity ospravedlňují lynč. A dál nesmím opomenout publikování (v rámci možností) lechtivého obsahu. Objevují se ale i sdělení, která se snaží vyvolat soucit. Třeba ztratil se pes, příp. ztratilo se dítě. Je jedno kde a kdy. Příspěvek je nutné sdílet, i kdybyste byli od Znojma, dítě se ztratilo v Mariánských lázních a před půl rokem je našli u kamaráda. Tyto zábavné stránky, a stejně tak ti, co je sledují, snad vůbec nerozlišují pravdivá sdělení a HOAX - z angličtiny podvod, mystifikace či žertovná klamná zpráva (1). Těch stránek, které by nabízely svým fanouškům "inteligentnější" obsah není sice málo, ale mají mizivý dosah.

Velmi podobné je to s politickou satirou. Její obsah je falešně vlastenecký. Třeba "nechceme Euro prostě protože máme Korunu". Nikde nezaznívá, že českému obchodníkovi Koruna komplikuje obchodování se zahraničím, nebo že by Euro zdražilo rohlíky. Nezaznívá, co je pro stát skutečně lepší. Stejně tak předvolební kampaň - Zeman hájí české zájmy, domlouvá zahraniční obchod s Čínou. Ve výsledku to dopadlo tak, že Čína investovala zhruba tolik, co jinde v Evropě. Prodala u nás víc svého zboží, takže na nás vydělala. Český export do Číny nenarostl, a my tedy nic navíc nevydělali (2). Nikoho to nezajímá. Mnoho Zemanových voličů mu nehodilo hlas proto, že by chtělo obchod s Čínou, ale protože je rozšířená představa, že Zeman jedná v zájmu lidu. I přes netypické složení mých facebookových přátel můj facebook hýřil hesly jako "Stop migrantům" nebo "Ne diktátu EU". Mímky s kvetoucí spoluprací evropských věděckých center se nedostavily. Žádný vtípek se neopřel do toho, že se Zeman snaží rozfoukat plamínek pár procent zahraničního obchodu s Čínou, namísto přiložení pořádného polene do 40% německého plamene.

Dalo by se předpokládat, že internet zpřístupní informace pro správnou volbu. Jenže! Na internetu má každý možnost oslovit obrovské množství lidí. A každý oslovuje. Každý tvoří obsah. Kvantita jde proti kvalitě. Hospoda hadra. Pro běžného uživatele není snadné oddělit zrno od plev. Pro mnohé je internet stále nové médium. Používají jej teprve pár let, během kterých se několikrát proměnil. Od posílání hromadných emailů po sdílení kliknutím jediného tlačítka. Live streaming je pro mnohé nadávka. Příliš mnoho změn na to, aby se mezi uživateli vytvořily mechanismy regulace obsahu a pan Špaček sepsal knihu Etiketa na internetu. Rodičové s internetem sami bojují, natož aby v tomto směru vychovávali svoje děti.

Neznám současný stav, ale pochybuju, že je na základních školách probíráno chování na internetu. A i kdyby, dokážete si představit zasloužilou paní učitelku občanské výchovy, která probírá nastavení soukromí na Facebooku a možná rizika? Tak dobře se o učitele nestaráme, abychom od nich mohli očekávat takto konkrétní znalosti. Když se uvědomíme, že děti a mládež budou za pár let vybírat své zástupce ve státní správě a my je necháváme na internetu růst jako dříví v lese, jak asi zodpovědná bude jejich volba. Navíc, v patnácti nebudete číst politické zpravodajství. Chcete si prohlédnout vtipný obrázek. Bohužel, k dispozici jsou zejména ty rasistické, homofobní, sexistické, falešně vlastenecké až prokremelské. Protiváha je malá. Neumí být atraktivní. O politické satiře hanba mluvit.

To jsou dojmy z mé facebookové bubliny. Uvážím-li, jaká skupina obvyvatel volí SPD, jak asi vypadá facebookový profil člověka, který má v přátelích především vyučené a kterému Facebook doporučuje obsah, který se jim líbí?

Přirozená elita a střední třída by měla začít být aktivní a průběžně vysvětlovat všem těm, kteří ze své pozice nemají takový rozhled, záležitosti, které se týkají zahraniční politiky a obchodu, důchodové reformy, vzdělávacího systému, zdravotnictví, bezpečnosti státu... Důležité je rovněž připomínat historii. Budou-li totiž mezi lidmi kolovat především nepravdivá sdělení, bude tu velké riziko, že referenda skončí s výsledkem, o kterém rozhodnou neinformovaní. Stejně jako při hlasování o brexitu. Komunisté se u nás k moci dostali velice podobně (3).

Informace pro správné rozhodnutí nejsou tak snadno dostupné, jak by se mohlo zdát. A bez správných informací snadno skočíte na špek. Proto apeluji na vzdělané a osvícené - spisujte své MÍMoáry - mladí to dnes hodně čtou...

(1) https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Hoax

(2) http://ceskapozice.lidovky.cz/cina-v-cesku-velka-investicni-ocekavani-se-zatim-nenaplnila-p4u-/tema.aspx?c=A170726_134806_pozice-tema_lube

(3) https://www.lidovky.cz/proc-komuniste-vyhrali-0v6-/nazory.aspx?c=A060522_154402_ln_nazory_vvr

Přesnější údaje o zahraničním obchodu České republiky možno naklikat zde: http://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO.STAZO

Do toho kdo a jak tvoří internetové bahno je možné nahlédnout zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2375818-zdroje-jsem-mel-ale-zrovna-vcera-mi-zmizely-rika-autor-dezinformaci-lzive-e-maily

Autor: Martin Klíma | středa 7.2.2018 20:35 | karma článku: 14.25 | přečteno: 750x

Další články blogera

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 622 | Diskuse

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 3300 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.39 | Přečteno: 566 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...