Společnost zkratovaná internetem

6. 01. 2020 7:22:18
Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

Začnu (mou oblíbenou) evoluční teorií sobeckého genu. Jediné, co může člověk předat světu, jsou geny a myšlenky. Předávání genů se děje tak nějak z podstaty života. Dovoluji si tvrdit, že je normální si takhle jednou dvakrát, v dobách Rakouska-Uherska třeba i 17x za život předat.

Vlastně i předávání myšlenek je spolu s rozením dětí velmi přirozené. Jako dítě rodičům říkáte, co se vám líbí nebo nelíbí. Jako rodič dětem říkáte, co by se jim mělo nebo nemělo líbit. A v komunikaci s ostatními to kombinujete.

A co je v dnešní době jinak? Nikdy nebylo tak snadné oslovit stovky či tisíce lidí. Dříve to byla výsada úzké skupiny. Např. panovník prostřednictvím svých služebníků sdělil, kolik má obyvatelstvo odvést na daních. Svitky učenců byly uloženy v knihovnách, kam se běžný člověk nedostal. Co víc, ten nejspíš neuměl ani číst. Prostý lid tak věděl jen to, co si řekl mezi sebou, případně, co mu sdělil někdo vyvolený.

Dovedete si asi představit, jaký průlom znamenal objev knihtisku. Jak obrovským krokem dopředu bylo zavedení povinné školní docházky, resp. zvýšení gramostnosti obyvatelstva. Co udělala svoboda slova. A pak přišla další média - noviny, rozhlas, televize... Vždy ale jejich obsah připravovala úzká skupina. Novináři, reportéři, dramatici, spisovatelé...

A pak přišel internet. Ze začátku také pouze pro vybranou skupinu lidí. Ale dnes? Asi pro 4,5 miliardy lidí po celém světě a počet uživatelů stále stoupá (2019 - https://www.internetworldstats.com/stats.htm). A každý znich má možnost obsah nejen konzumovat, ale i tvořit.

Když jsem na internet nastoupil já, lidé v mém okolí si začali zakládat emailové schranky. Kolem mě se objevovli tvůrci HTML stránek a spolu s nimi hosting zdarma. Pamatuju si velký rozmach osobních blogů kolem roku 2000. Témata byla různá. O koníčcích, recepty, fanouškovské, sbírky gifů, proana blogy s jídelníčky anorektiček... Už nebylo třeba orientovat se ve formátování textu a strukturování obsahu stránek. Stačilo se zaregistrovat, vybrat šablonu a začít publikovat.

Kapitola sama pro sebe byly chaty. Člověk si mohl "četovat" jen s někým, ale také mohl oslovit stovky lidí napsáním "na sklo". Bez závazku. Bez možnosti dohledání. Ale tu myšlenku předal.

Dnes je internet dostupnější, než kdykoli před tím. Už nepotřebujete investovat desítky tisíc do pořízení počítače. Nemusíte se plahočit do internetové kavárny. Za pár stovek pořídíte chytrý telefon a SIMkartu s připojením, a můžete brouzdat a tvořit obsah téměř kdekoli. Proč se otravovat s blogem, když stačí napsat status na sociální síti. Každou vteřinu letí miliony myšlenek ke stovkám milionů lidí. Nikdy v minulosti jejich oslovení nebylo tak snadné a dostupné.

A kde je zakopán pes? Jak jsem psal výše, dříve obsah sdělení s větším dopadem tvořili nějakým způsobem vyvolení. Ať už panovník, který měl moc se prosadit, anebo kočovný herec, který měl tu možnost jako jeden z tisíců. Buď se u nich předpokládala nějaká kompetence, anebo byli regulováni společností. Když někdo na ulici začal vykřikovat proti císařpánovi, nejspíš skončil v šatlavě. Když jste v hospodě začali vést rouhačské řeči, nejspíš jste skončili na pranýři. Zpětná vazba, co ano a co ne, byla velmi silná.

To dnes neplatí. Doktor věd mikroelektronik-technolog může psát články o sociálních problémech spojených s internetem. Stavební dělník - velmi úzce zaměřený expert na zednické práce, se vyjadřuje ke globálnímu oteplování bez jakýchkoliv kompetencí v této problematice, a jeho myšlenky mohou oslovit miliony. Nezaměstnatelný alkoholik může ovlivňovat migrační politiku České republiky prostřednictvím vlasteneckých výkřiků, i když se prezentuje, jako kdyby jeho vlast bylo Rusko...

Myšlenky a smyšlenky jsou od sebe k nerozeznání. Vše bez společenské regulace, protože společnost jednoduše nestíhá reagovat. Váhu myšlenek určuje algoritmus na základě potenciálu budit emoce, nikoli podle společenského přínosu. Dochází k přehlcení informacemi a k rozhodovací paralýze. Onu zpětnou vazbu internet zkratoval a vyřadil z provozu. Opět se tak dostávají ke slovu úzké skupiny, které vodí ovečky po pastvách, kde moc zelené trávy neroste. A je jen na společnosti, jak se s tím vyrovná a zda dokáže včas zvýšit své kompetence, aby se v těch všech myšlenkách neutopila.

Autor: Martin Klíma | pondělí 6.1.2020 7:22 | karma článku: 14.49 | přečteno: 459x

Další články blogera

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 622 | Diskuse

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 3300 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 17.23 | Přečteno: 235 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 263 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...