Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

benito.juarez

8. 12. 2010 22:11
Řízení státu má oproti řízení firmy mnoho rozdílného,

proto nemůže dosáhnout stát stejné výkonnosti. Manažer firmy se zodpovídá majitelům nebo akcionářům, nikoliv zaměstnancům, pokud nepočítáme odbory, které mají jenom omezené pravomoci. Firma je obvykle řízena direktivně, demokracie v ní obvykle moc není. Srovnáme li to se státem, je to téměř diktát.

U státu je to jinak, protože majitelé, zákazníci a zaměstnanci jsou občané, tudíž zastávají všechny tyto úlohy.

Nastolení diktatury, jako způsob vedení státu, moc efektivní není, protože se tím sníží úloha občana jakožto majitele. Nezbývá tedy nic jiného, než demokracie. A zde nastává problém. Manažer je volen, není hodnocen pouze podle výsledku, protože ten dokáže opravdu zhodnotit málokdo, musí tedy vysvětlit své záměry co nejvíce občanům a snažit se být znovu zvolen. To manažer firmy nemusí, v tom je jeho úloha snažší, protože na konci roku předloží výsledovku a je to. Proto by zřejmě politik pohořel ve firmě a manažer v politice.

0 0
možnosti
ZK

SID09

8. 12. 2010 22:04
Studente, studente

Věnuj se raději studiu elektronů a nemysli na blbosti, které ti vytěsňují důležitější věci, než je politika, z mysli. !!!!!!

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 12. 2010 13:40
zajímavá otázka

A kolik by třeba měl brát takový vedoucí úředník, rovněž (nebo spíše právě že) podle toho co  odpovídá jeho vzdělání, pracovnímu vytížení, náplni práce a

odpovědnosti.? Ba dokonce s nějakou motivační složkou, aby nebyl tak snadno

uplatitelní, a něco málo jako prostředky pro dobrou reprezentaci státu?? Překvapivě nic takového dnes není potřeba, úředník má být odteď hodnocen a placen podle subjektivního rozhodování jeho vedoucího.

Zatímco takový poslanec( né- i ministr), na jeho vzdělání nezáleží vůbec, na pracovním vytížení taky ne (prostě se to bez debat odhlasuje v zkráceném režimu projednou za 3 měsíce)osobní zodpovědnost nulová,o jejich imunitě proti korupci ani nemluvě-spíš naopak, s jídlem roste chuť.Protředky na reprezentaci berou formou dalších desetitisícovkách příplatků ještě navíc k platu. Takže kolik by měli brát?A jestlipak si taky srazí ca 40% y platu a zbytek   jim bude dorovnáván pouze na základě výsledků jejich kvalitní práce, tak jak to navrhují státním zaměstnancům?

0 0
možnosti
M

mstar

8. 12. 2010 21:56
Re: zajímavá otázka

Je pravda, že jsem to nenapsal přesně - ministr a poslanec je rozdíl. Vůbec celý pohled na platy jsem hodně idealizoval.

Spíš mě rozčílilo, jak byl článek na Novinkách napsaný. Vyznělo z něj, jací jsou ve vládě zlý lidé (připouštím, že to může být pravda, ale rozhodně ne v tomto směru) a co všechno dělají naschvál obyčejným lidem.  Podstatné věci byly zmíněny pouze okrajově a drby dopodrobna rozmáznuty. Poslední dobou mám pocit, že se u mě začíná projevovat alergie na bulvarizující styl psaní. Snad jsem alespoň některým čtenářům přiblížil svoji myšlenku a snad jsem to nenapsal právě tak, jak to nemám rád.

0 0
možnosti
MU

mazlikuzlik

8. 12. 2010 13:40
Ano i ne

Máte pravdu, ale dle mého není odpovědnost politika srovnatelná s manažerem nebo vedením nějaké soukromé firmy... Vždyť ani odvolat je často nelze...

Souhlasím tedy s tím, že neberou žádné závratné peníze, ale na druhou stranu bych je ani nelitoval. No a v neposlední řadě bych k tomu všemu připočítal i jakési opojení z politické moci, které je mnohé do těchto funkcí žene.

0 0
možnosti
PS

Petr-007

8. 12. 2010 13:16
Politika se nedělá pro peníze ze mzdy

Třeba plat předsedy vlády se sice zdá někomu závratně vysoký, ale opak je pravdou. Když vezmu v úvahu, že takovou funkci by měl zastávat jeden z nejkvalitnějších managerů a v zemi kouknu se na platy takových lidí, tak zjistím, že jde o směšné peníze. Teď je otázka proč to třeba Nečas dělá ? Nabízí se 2 odpovědi. Buď není dostatečně schopný a nebo mu plyne kromě mzdy jiný příjem. Co myslíte?

0 0
možnosti
M

mstar

8. 12. 2010 13:28
Re: Politika se nedělá pro peníze ze mzdy

Tak ještě tu je to nehmotné hledisko věci ... třeba ho to prostě baví, nebo jinak naplňuje ... Jak je to pravděpodobné, bude napsáno někde mezi Alfa Centauri a Betelgeuse

0 0
možnosti
P

pěnice

8. 12. 2010 13:06
Když vidím,jací nevzdělanci tam mnohdy sedí,

tak podle toho bych jim moc nedala,ale strany si je tam dosadily a my to zaplatíme. A jejich práce? No ,na ni mají další poradce a asistenty.Proto tam může být každý blb.

0 0
možnosti
M

mstar

8. 12. 2010 13:29
Re: Když vidím,jací nevzdělanci tam mnohdy sedí,

Pak ale není na místě kritizovat platové ohodnocení, ale výběrové řízení

0 0
možnosti
JD

pedr64

8. 12. 2010 12:51
vzhledem k tomu, že poslanec nebo senátor

nemusí mít vzdělání žádné, pracovní nasazení je diskutabilní(senát např. zasedá týden v měsíci), odpovědnost je nulová=tak z toho mi vychází plat max ve výši průměrného platu celkem

0 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik